Rabu, 26 Oktober 2011

Kek Lumut

 Alhamdulillah Sekali lagi Lin Dari Cgal Lempung order Kek Lumut.
"kata lin kek ni memang sedap dan tak puas makan."
 Mana tidaknya semua bahan2 nya yang mahai-mahai dik ooooiiiiiii
 Kek ni telah ku olah dan tolak tambah dari asalnya..


Ini lah rupa  KEK LUMUT
Mengguna kaedah kukus  selama 1 jam
&
Bakar selama 15 minit

Chocolate Moist lagi..

Alhamdulillah,Syukur ku pada Ilahi atas kurnia dan  limpahan rezeki padaku.
Pada Jumaat baru2 ni,jam 6 ptg,ni aku dikejutkan dengan panggilan telefon dari Lin Cngal lempung yang telah meminta aku menyiapkan kek Chocolate moist 8 biji dan 1 kek lumut.Lin meminta untuk menulis nama sahaja disetiap atas kek,"kata lin buat gitu2 je.."aku terkedu mendengarnya kerana lin memang klu order mesti saat akhir...Kata lin semuanya akan dia ambil jam 5.30 pagi sabtu..keesokan paginya..FUYOOOOOO...
Alhamdulillah,nasib aku masih ada stok....lalu ku terus masuk dapur dan bermulah kerjaku pada hari itu...Over time.....
ini lah hasilnya,,,,......

8 Biji Choclate Moist










 TQVM Lin..
Terima kasih atas dorongan dan semangat yang diberi amat bermakna
dan bernilai buat akak yang baru je merangkak dlm bidang ni..

Kuih Muih

Order Dari Kak Mai Beserah

30 biji Apam Mekar
50 biji Krim puff
30 biji Apam Kaya Pandan

Terima kasih Kak Mai..

Tempahan

Order ini dari adik Miey Semambu.Melalui sms adik miey telah order 1 biji Chocolate moist 1kg dan 100 biji apam polkadot.Adik miey telah meminta agar kek dibuat tanpa telur kerana anaknya elergi telur..
Alhamdulillah inilah hasilnye... 


  Chocolate moist 1kg
tanpa telur

100 biji apam polkadot

THANK YOU

Apam Mekar

Kali Ni aku nak kongsi dengan kengkawan resepi apam mekar,warna warni memang
SODAP...MARVELES....
jom kita tengok

 Resepi aku dapat dari Saudara suamiku dari kampung di idonesia..
Yup kita cuba...
 Namun telah diubah sedikit agar hasilnya Mantap...
Bahan-bahannya:-
1)  500 g Tepung Gandum/Superfine
2)  450 g Gula
3)  400 ml air bias@air soda(Sprite)
4)  4 biji Telur
5)  2 sudu kecil serbuk penaik
6)  2 sudu kecil Ovalete
7)  2 sudu Besar susu pekat
8)  1 sudu kecil Esen Rose
9)  Pewarna(mengikut citarasa)
10) Secubit garam

Cara-caranya:-

1)  Satukan kesemua bahan kecuali pewarna didalam bekas,kemudian putar pada
     kelajuan tinggi selama 5 mini.
2)  Setelah semuanya kembang dan sebati,bahagiakan kepada 3 bahagian.
3)  Letakkan pewarna.Kacau sebati
4)  Masukkan kedalam piping beg atau sendukkan sahaja adunan tadi kedalam
     cawan kertas yang telah diisi kedalam acuan muffin alumunium atau mengikut
     kreativiti anda..ini adalah untuk memudahkan ketika mengukus..
5)  Picitkan 1 adunan bewarna dahulu sehingga 3/4 cawan.kemudian letakkan sedikit adunan warna    
     berikutnya dipermukaan atas.
6)  susun kedalam loyang dan kukus selama 10 minit sehingga apam itu kembang dan merekah diatas
  
*Kukusan mestilah dipanaskan terlebih dahulu sebelum mengukus..
*Penggunaan air Sprite adalah bertujuan melembutkan lagi apam.
*Bekas /Cawan alumunium digunakan supaya cawan kertas tidak akan lembik ketika kukus
  dan ini mendapatkan bentuk apam yang cantik...

SELAMAT MENCUBA
INSYAALLAH ANDA AKAN MENDAPAT HASIL YANG BAIK DAN SEDAP

Kek Birthday

Assalamualikum..
Alhamdulillah,kali ni kita aku buka lagi tirai rumah ku ni sekadar
menjamu kengkawan dengan warna2 tempahan yang aku buat dari dapur kecilku yang tak seberapa.Alhamdulillah dari sekadar hobi akhirnya ianya menjadi 1 punca duit tabungan ku.

Kali ni order ini datangnya dari Kak Ma jiran selorong tamanku..
 Kak ma nak kan tema padang bola khas buat puteranya
Klu bab padang bola,,,,,...memang menjadi kegemaranku..
hehehehhehehehe.....
Jom kita tengok.....

 Kek Span Pandan
2kg


******THANK YOU*****

Isnin, 24 Oktober 2011

Chocolate

50 pcs chocolate
Order dari adik Tasya

Cupcake

Order Dari Adik Tasya
20 pcs Cupcake Butercream

Apam Polkadot

 Tempahan dari Putery
100 pcs Apam Polkadot

kek Hari Raya Aidilfitri

Cupcake

ORDER APRIL..


Cupcake
Chocolate Moist
Deko Butercream

Order kali dari adik Diana Avail..
TQVM adik diana sudi menempah lagi..

Blubery Cheese Cake,

Ini adalah tayangan semula.
untuk kemaskini blog...hehehehehhe

 Order dari kak Norliey Balok perdana
Order dari Nurain balok maju

Apam Polkadot

Apam dot.dot ni tempahan dari Fatini Mohamad
dari Indera Mahkota 


TQVM fatini....
Apam aneka rasa

Steam Butercream

Kek ini Order Dari Kak Zai untuk
anak saudaranya.

kek Hari Bapa

Maaf Yer....gambar2 terdahulu kini sedang dikemaskini..
Nak Paparkan semula gambar2 lepas.....
Kek Ini order Dari Normi Jabor Kuantan Khas buat
hubby dan Ayahandanya Sepena Hari Bapa ..




 2 biji Kek Span
1 perasa Pandan& 1 perasa coklate
3kg

Choclate Moist Cake

Order Dari Putery Natasya dan Putery Nabila
khas buat birthday bondanya yang tercinta



Choclate Moist Cake
2 biji 4 kg

Steam Butercream

Kek Perkahwinan ini order dari jiran baikku,Kak Aniey
Katanya kek ini hadiah untuk anak sedarenye yang tinggal di Marang terengganu,
wah..jauhnye...pada mulanya haku mcm tak yakin boleh buat kek untuk perjalanan jauh
tapi kena cube lah....klu takut sampai bila nak maju.....

SELAMAT PENGANTIN BARU NURUL & LAN



1 Kek Perkahwinan 2.5kg
&
1 Kek Hantaran 1kg

Rabu, 19 Oktober 2011

Choclate Moist Cake

Salam kebare..mudahan sehat semuanya..
 kali ni nak sambung episod terlepas yang belum sempat di update..
hahahahahahhahahahahhahahaha
order kali dari kak Norliey dari balok Perdana sempena puteranya
Harith...


Choclate moist kek
maaf lupa brp kg kek ni...
apapun TQVM kak norliey..
mudahan dilain masa kak norliey sudi lagi
bertandang order ye....

Jumaat, 14 Oktober 2011

Kek Birthday

ok...ini last episode untuk kali ini..esok sambung lagi...
klu nak tahu baru2 ni jiranku telah menempah kek buat birthday puterynya yg 2 org tu..
maka haku pun mendekolah kek...alah...barbiel dool yang ku paparkan kejap tadi...
tapi kali ini kupaparkan keseluruhannya..
jom lah kita CUCI MATA...

Inilah putery yang 2 orang tu...
yang 1 nye slim,namanya nabila dan yang tembam tu namanya waniey....
hehehehe....

 Barbiel Doll
 BARBIEL DOLL 2-TIERS
 Kek buter dan kek oran moist
5.5 kg.
 Kek Span Marble
2.5 kg
Putery Duyong & kereta
untuk putery duytong  kek Span pandan
layer kiwi dan blubery filling
beratnye 3.5 kg
kereta. kek Choclate moist
beranye ...1 kg..
TQVM Kak yan dan Linie...
sentiasa beri support dan tak jemu dgn kek buatanku..
Haaaaaabishhhhhhhh Sudahhhhhhhhhhhhhhh..
Jika ada yang sudi menempah Calling-calling ye..
klu luar dari kuantan,maaflah.....
tak dapat eden nak menolongnye..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...